ISTRAZIVANJA I EKSPEDICIJE

Go down

ISTRAZIVANJA I EKSPEDICIJE Empty ISTRAZIVANJA I EKSPEDICIJE

Post by Admin on Wed Sep 14, 2016 5:26 pm


POL ARES ISTRAZIVACKI PROGRAM

PolAres je interdisciplinarni istrazivacki program Austrijskog Svemirskog Foruma, kako bi istrazivacke strategije pomogle prilikom ljudske ekspedicije na Mars da se optimira i istovremeno spreci nezeljena kontaminacija crvene planete. Bazirano na iskustvoma simuliranim Mars ekspedicijama, kao na primer, AustroMars Ekspedicija 2006. U pustinji Moab, drzava Utah, PolAres se sastoji od sledecih elemenata:
Razvijanje simulacionog Mars-rovera (Pileas),
Simulator svemirskog odela (Aouda)
Istrazivanje kontaminacionih vektora prilikom eksploracije
Razvoj i optimiranje struktuiranih tokova za koordinaciju posade i Mission Support centra

ISTRAZIVANJA I EKSPEDICIJE Life-fluorescentnilast3u41
L.I.F.E. fluorescencni laser (Univ. Innsbruck/OeWF) na MAGMA-roveru prilikom jednog laboratorijskog testa


PROGRAMSKI KONCEPT

Prvo ce se prilikom jedne Scouting-faze traziti pogodna Mars-analogna podrucja u Evropi i Arktiku. Drugi korak je konstrukcija i start stratosfernog balona. Balon sluzi kao projekat za trening i kao putokaz za kasniju Rover-fazu. Harvard komponenten, kao na primer, senzori i navigacioni elementi treba da budu testirani na Roveru jos pre njihove implementacije. Poslednji korak je interfejs covek-masina iymedju Rovera i analognih astronauta na Arktiku.
Vremenski period: 2007. do 2016.
Uprava programa: Austrijski Svemirski Forum


NAUCNA POZADINA

ISTRAZIVANJA I EKSPEDICIJE Sebastiansamsyisya
Trening analognih astronauta: Sebastian Sams demonstrira Set-up za komunikacionu inftastrukturu

Mars je ranije posedovao sve uslove okoline, koje omogucavaju nastanak zivota. Trazenje minimalnih tragova zivota, kao sto su celijski fagmenti i slicno su izazov. Rizik je veliki da bas probe koje se istrazuju da bi se pronasao trag zivota, nenamerno budu zaprljane bioloskim materijalom sa Zemlje.

Zbog toga je studija ovih vektora kontaminacije, misiono kriticna kljucna tehnologija. To se radi uz pomoc markiranih bakterija i fluorecirajucih delica koji su upotrebnljeni vec u ranijim eksperimentima.

Mustra rasporedjivanja bioloskog tereta treba da bude studirana u sto je moguce vise realnim istrazivackim uslovima, kao sto je uzimanje probe sa Roverom, predavanje probe astronautima, ali takodje i scenarija u slucaju opasnosti koja bi dovela do lomljenja bioloske zastite. Strategija se zasniva na simulacijama busenja tla sa sterilnim uzimanjem probe na dubini od vise od 10 metara.
ISTRAZIVANJA I EKSPEDICIJE Sebastiansamsyisya
Priprema probe sa mikrosferulama da bi se odredio faktor kontaminacionih vektora.

Posto se karakterizira regionalna geofizika i biologija Mars-analogne oblasti, „Ground truth“ moze da bude uporedjen sa podacima iz dobijenih eksperimenata. Time nastaje mera za potpunost eksploracije ili se pokazuje da li su vazne osobine previdjene.

Vecinska vrednos PolAresa je jedan od malobrojnih analognih istrazivackih programa, koji stavljaju tako izrazen fokus na covek-masina-medjusobno dejstvo. Pretpostavlja se, da uspeh buduce, realne ekspedicije zavisi od optimalnih odmeravanja ovih komponenti.

PolAres je takodje i katalizator za ucvrscivanje evropskih analognih nauka, koje povezuju istrazivacke ustanove, industrijske partnere i sledece generacije istrazivaca Marsa.

Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum