04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017.

Go down

04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017. Empty Re: 04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017.

Post by Admin on Fri Sep 22, 2017 4:20 pmV745 Sco: DVE ZVEZDE, TRI DIMENZIJE I MNOSTVO ENERGIJE

04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017. V745_labeled_525

Vec dekadama su astronomima poznati iregularne munje dvojnog zvezdanog sistema V745 Sco, koje se nalazi oko 25.000 svetlosnih godina udaljeno od Zemlje. Najsjaznije munje su vidjene 1937. i 1989. godine. Binarni sistem zvezda se sastoji od crvenog giganta i belog patuljka, koji su povezani gravitacijom. Beli patuljak oduzima masu crvenom gigantu i tom prilikom se dogadjaju eksplozije, kada mi vidimo munje u tom sistemu. Naucnici su sada napravili trodimenzionalni kompjuterski model eksplozije, koji ukljucuje veliki disk hladnog gasa oko ekvatora sistema, uzrokovan vetrovima koje beli patuljak oduvava sa crvenog dzina.

Naucnici si takodje uspeli da determinisu hemijsku kompoziciju materijala sa belog patuljka. Analiza je pokazala da se beli patuljak sastoji od ugljenika i kiseonika.


Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017. Empty Re: 04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017.

Post by Admin on Wed Sep 13, 2017 8:39 pm


NGC 3115: GAS TECE PREMA CRNOJ RUPI

04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017. N3115_labeled_525

Galaksija NGC 3115 se ovde vidi kao kompozitna slika podataka sa opservatorije Chandra - NASA i veoma velikog teleskopa sa Juzne opservatorije (VLT). Prikazan je tok vrućeg gasa prema supermasivnoj crnoj rupi u centru ove galaksije. Ovo je prvi put da su dobijeni jasni dokazi za takav tok zabeleženi u bilo kojoj crnoj rupi.

Podaci sa Chandre su prikazani plavom bojom, a optički podaci sa VLT-a, su zlatne boje. Okrugli izvori na rentgenskoj slici su uglavnom binarne zvezde koje sadrže gas koji se izvlači iz zvezde u crnu rupu ili neutronsku zvezdu. Umetak pokazuje centralni deo slike, a crna rupa se nalazi u sredini. Na položaju crne rupe nije vidjena nikakva tacka izvora, već se nalazi plato rentgenskih emisija koje dolaze iz vrelog gasa i kombinovane emisije renrgenskih zraka iz binarnih zvezda.

Kako gas prelazi u crnu rupu, ona se stisne, čineći ga toplijim i svetlijim, sto se sada potvrdilo u rentgenskim opservacijama. Istraživači su otkrili da porast temperature gasa počinje oko 700 svetlosnih godina od crne rupe. Ovo ukazuje na to, da crna rupa u centru NGC 3115 ima masu od oko dve milijarde puta vecu od Sunca, podržavajući prethodne rezultate optičkih posmatranja. To bi učinilo NGC 3115 najbližom crnom rupom sa milijardu Sunčanih masa.

NGC 3115 se nalazi oko 32 miliona svetlosnih godina udaljenaod Zemlje i klasifikuje se kao takozvana lentikularna galaksija, jer sadrži disk i centralnu srz od zvezda, ali bez detektabilnog spiralnog uzorka.


Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017. Empty 04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017.

Post by Admin on Thu Sep 07, 2017 4:46 pm


RENTGENSKI ZRACI OTKRIVAJU TEMPERATURU ZA MOGUCE POSTOJANJA PLANETA

04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017. Gj176_525

 Rentgenski zraci mogu da pruže vredne informacije o tome, da li je zvezda biti gostoprimljiva za život na planeti koja kruzi oko nje. Takodje je vazna magnetna aktivnost, koja može da proizvede energetsko zračenje i erupcije koje mogu da uticu na okolne planete. Istraživači su koristili Chandru i XMM-Njuton, da prouče 24 zvezde slicne Suncu koje su starije najmanje jednu milijardu godina. Najnovija studija ukazuje na to da starije zvezde kao sto je Sunce usporavaju svoj proces gorenja, povećavajući izglede za život na planetama oko njih.

Kvazari se nalaze među najsjajnijim objektima u svemiru. Sastoje se od supermasivnih crnih rupa okruženih turbulentnim materijalom, koji se zagreva dok je vučen prema crnoj rupi. Ovaj vrući materijal blistavo sija, a neki od njih odlete u svemir u obliku moćnih dzetova.

Prikazani mlaz je izbio iz prvog poznatog kvazara, nazvanog 3C273, otkrivenog 1963. godine. Kaleidoskop boja predstavlja svetlosne talase dzeta. Rentgenski talasi, detektovani od strane Chandre, su najjace energetske svetlosti, na slici vidljive sa leve strane u plavoj boji (crna rupa je sasvim levo od slike). Sa leve strane na desno, svetlost se smanjuje u energiji, a talasne dužine povećavaju veličinu. Vidljivo svetlo koje je snimio Habl je prikazano u zelenoj boji, a infracrvena svetlost koju je snimio Spitzer je crvena. Oblasti u kojima se vidljiva i infracrvena svetlost preklapa, pojavljuje se u žutoj boji.


Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017. Empty Re: 04-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - SEPTEMBAR 2017.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum