03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017.

Go down

03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017. Empty Re: 03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017.

Post by Admin on Tue Aug 22, 2017 8:00 pm


CRNA RUPA JE IZBACILA KALEIDOSKOP BOJA

03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017. 3c273_jet

Ova slika iz NASA-inih svemirskih teleskopa Hubble, Chandra i Spitzer pokazuje gigantski mlaz čestica koji je izbijao supermasivne crne rupe zvane kvazar. Taj mlaz je ogroman, i proteže se preko 100.000 svetlosnih godina u prostoru - veličine uporedive sa našom galaksijom Mlečnog puta.

Kvazari se nalaze među najsjajnijim objektima u svemiru. Sastoje se od supermasivnih crnih rupa okruženih turbulentnim materijalom, koji se zagreva dok je vučen prema crnoj rupi. Ovaj vrući materijal blistavo sija, a neki od njih odlete u svemir u obliku moćnih dzetova.

Prikazani mlaz je izbio iz prvog poznatog kvazara, nazvanog 3C273, otkrivenog 1963. godine. Kaleidoskop boja predstavlja svetlosne talase dzeta. Rentgenski talasi, detektovani od strane Chandre, su najjace energetske svetlosti, na slici vidljive sa leve strane u plavoj boji (crna rupa je sasvim levo od slike). Sa leve strane na desno, svetlost se smanjuje u energiji, a talasne dužine povećavaju veličinu. Vidljivo svetlo koje je snimio Habl je prikazano u zelenoj boji, a infracrvena svetlost koju je snimio Spitzer je crvena. Oblasti u kojima se vidljiva i infracrvena svetlost preklapa, pojavljuje se u žutoj boji.


Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017. Empty 03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017.

Post by Admin on Sun Aug 13, 2017 3:10 am


IC 10: GALAKSIJA GDE SE RAĐAJU ZVEZDE SA SA IZGLEDIMA ZA GRAVITACIONE TALASE

03-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - AVGUST 2017. Ic10_w11

Godine 1887. Američki astronom Luis Svift je otkro svetlucajući oblak ili maglinu, za koju se ispostavilo da je mala galaksija, na udaljenosti od 2,2 miliona svetlosnih godina. Danas je ona poznata kao galaksija gde se rađaju zvezde - IC 10. Više od sto godina posle Sviftovog otkrića, astronomi su istražili IC 10 sa teleskopima 21. veka. Tako su pronašli više zvezdanih parova, koji će jednog dana da postanu izvori najzanimljivijeg fenomena koji danas poznajemo - gravitacionih talasa.

Ovakve galaksije, kao što je IC 10, su izvrsna mesta, za potragu rentgenskih dvojnih zvezda, jer se tu brzo rađaju zvezde. Masivnija komponenta para će brzo da se razvije i obrazovaće crnu rupu ili neutronsku zvezdu, zajedno sa drugom masivnom zvezdom kao partnerom. Ako je razmak zvezda dovoljno mali, nastaće dvojni rentgenski zvezdani sistem.

Ova nova kompozitna slika od IC 10, kombinuje rentgenske podatke sa Čandre (plavo), sa optičkom fotografijom (crveno, zeleno, plavo). Rentgenski izvori koje je registrovala Čandra, pojavljuju se tamnoplave, kao zvezde registrovane na optičkim talasnim dužinama.Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum