01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017.

Go down

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. Empty Re: 01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017.

Post by Admin on Wed Jun 28, 2017 3:26 pm


ARP 299: GALAKTICKI GULAS

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. Arp299_w11

Sta bi se dogodilo, kada bi se dve galaksije spojile u toku miliona godina? Nova gotografija sa podacima NASA-rentgenske opservatorije Chandra pokazuje kosmicki rezultat. Arp 299 je sistem, koji je od Zemlje udaljen oko 140 miliona svetlosnih godina. Sadrzi dve galaksije, koje se medjusobno spajaju i obrazuju mesavinu zvezda od svake galaksije.

Ova stelarna mesavina nije jedini sastojak. Novi podaci Chandra teleskopa otkrivaju 25 svetlih rentenskih izvora, koje astronomi identifikuju kao ultrasjajne rentgenske izvore (ultra-luminous X-ray sources, ULXs).

Tako jedno "gnezdo" nasivnih rentgenskih dvojnih zvezdea je veoma retko, a li Arp 299 je jedna od najeficijentnijih galaksija u kojoj se radjaju zvezde u bliskom univerzumu. To se dogadja zbog spajanja dve galaksije, koje izazivaju talase radjanja zvezda. Nastanak masivnih rentgenskih dvojnih zvezda je prirodan proces, jer se neke mlade, masivne zvezde, koje su rodjene u paru, dalje razvijaju u ove sisteme.


Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. Empty Re: 01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017.

Post by Admin on Wed Jun 21, 2017 12:27 am


NOVA FOTOGRAFIJA OSUĐENE ZVEZDE

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. Etacar5oshr

Eta Karine je misteriozna, izuzetno svetla i nestabilna zvezda koja se nalazi na udaljenosti od oko 7.500 svetlosnih godina od Zemlje. Veruje se da je zvezda potrošila nuklearno gorivo neverovatnom brzinom, i sada se brzo približiva svom eksplozivnom kraju. Kada Eta Karine eksplodira, to će biti spektakularan vatromet koji će da se vidi sa Zemlje, možda čak sjajnije od Meseca. Njenu sudbinu je pokazalo nedavno otkriće SN2006gi, supernove u obližnjoj galaksiji, koja je bila najsjajnija zvezdana eksplozija ikada viđena. Nepredvidivo ponašanje zvezde koja je kasnije eksplodirala kao SN2006gi sugeriše da Eta Karine može da eksplodira u bilo kom trenutku.

Eta Karine je zvezda 100 do 150 puta masivnija od Sunca i blizu je tačke nestabilne ravnoteže u kojoj gravitacija zvezda skoro izbalansirana spoljašnjim pritiskom intenzivnog zračenja stvorenog u nuklearnoj peći. To znači da blage perturbacije zvezde mogu da prouzrokuju ogromna izbacivanja materije sa njene površine. Tokom 1840. godine, Eta Karine je imala masivnu erupciju tako što je izbacila više od 10 puta mase Sunca, da bi na kratko postala druga najsjajnija zvezda na nebu. Ova eksplozija bi razorila većinu drugih zvezda, ali Eta Karine je preživela.

Najnovija kompozitna slika prikazuje ostatke tog titanskog događaja sa novim podacima iz NASA Chandra opservatorije i Hablovog svemirskog teleskopa. Plave oblasti pokazuju hladnu optičku emisiju koju je Habl otkrio u prašini i gasu koji su izbačeni iz zvezde. Ovi ostaci formiraju bipolarnu opnu oko zvezde, koja leži blizu najsjajnije tačke optičke emisije. Ova bipolarna ljuska je okružena razbijenim oblakom slabijeg materijala. Neobični mlazovi zvezde se vide gore levo.

Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. Empty Re: 01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017.

Post by Admin on Thu Jun 15, 2017 2:58 pm


CHANDRA POSMATRA SUPERNOVU SN2014J I OTKRIVA NEŠTO NEOBIČNO

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. 032rugd

Sredinom januara su astronomi u galaksiji Messier 82 udaljenoj 12 miliona svetlosnih godina, pronašli supernovu, SN2014J. Beli patuljak je došao do kraja svog života i u snažnoj eksploziji je odbacio svoju opnu. Iz prašine koja je nastala tim putem, će jednog dana da nastanu nove zvezde i planete.

Pošto se ova supernova nalazi relativno blizu nas, astronomi su je detaljno istražili. Ali kada su uperili rentgenski teleskop Chandra prema ovoj zvezdi, doživeli su veliko iznenađenje, jer teleskop nije mogao da zabeleži nikakvo zracenje u rentgenskom području, kako je to obicaj kod eksplozija supernova.

Kada beli patuljak završi svoj život kao supernova tipa Ia, to se desi zato sšto ta zvezda od svog pratioca povlači sve više materijala, koji kao gust gasoviti oblak leti sa jedne zvezde na drugu. Kada masa belog patuljka zbog toga postane prevelika, on eksplodira i pri tome oblak gasa zrači rentgensku svetlost.

Međutim, prilikom posmatranja SN2014J, Chandra nije zabeležila rentgensko svetlo. Takođe nije pronađen ni stelarni gas u okolini zvezde. Jedno od objašnjenja bi moglo da bude da se dogodio sudar dva bela patuljka, pri čemu ne nastaje rentgensko zračenje, što bi bilo sasvim novo saznanje u astrofizici.


Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. Empty Re: 01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017.

Post by Admin on Thu Jun 15, 2017 2:44 pm


R AQUARII: POSMATRANJE NESTABILNE STELARNE PARTNERSKE VEZE

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. 0278u1k

U biologiji se reč "simbioza" odnosi na dva organizma koji žive u blizini i interakciji jedan sa drugim. Astronomi su dugo proučavali klasu zvezda - nazvanu simbiotičke zvezde - kako koegzistiraju na sličan način. Koristeći podatke iz Čandra rendgenske opservatorije i drugih teleskopa, astronomi su dosli do boljeg razumevanja kako bliski odos dve zvezde može da bude tako nestabilan.

R Aquarii (R Aqr) je jedna od najpoznatijih simbiotičkih zvezda. Nalazi na udaljenosti od oko 710 svetlosnih godina od Zemlje, njene promene jačine svetlosti su prvi put primećene golim okom, pre skoro hiljadu godina. Od tada, astronomi proučavaju ovaj objekat i utvrđeno je da R Aqr nije jedna zvezda, nego se radi o dve zvezde: jedan mali, gust beli patuljak i hladna, crvena, zvezda-džin.

Crvena zvezda gigant ima svoje zanimljive osobine. Za nekoliko milijardi godina, naše Sunce će se pretvoriti u crvenog džina nakon što će da potroši nuklearno hidrogensko gorivo u njenom jezgru i početi da se širi i hladi. Većina crvenih giganata su mirne zvezde, ali neke pulsiraju sa periodima između 80 i 1.000 dana, kao što je to slučaj kod zvezda Mira- tipa i prolaze kroz velike promene u jačini sjaja. Ova podgrupa crvenih giganata se zove "Mira variables."

Crveni gigant u R Aqr je promenljiva Mira i podleže stalnoj promeni svetlosti za faktor 250 dok pulsira, za razliku od belog patuljka pratioca, koji ne pulsira. Postoje i druge upadljive razlike između dve zvezde. Beli patuljak je oko deset hiljada puta slabijeg sjaja, nego crveni džin. Beli patuljak ima površinsku temperaturu od oko 20.000°K, dok promenljiva Mira ima temperaturu od oko 3.000°K. Pored toga, beli patuljak ima nešto manju masu od svog pratioca, ali zato što je mnogo kompaktniji, njegovo gravitaciono polje je jače. Gravitaciona sila belog patuljka povlači spoljašnje slojeve Mira zvezde prema svojoj površini.

Povremeno se akumulira dovoljno materijala na površini belog patuljka, da se pokrene termonuklearna fuzija vodonika. Oslobađanje energije iz ovog procesa može da proizvede novu, asimetričnu eksploziju koja oduva spoljne slojeve zvezde sa brzinama od deset miliona kilometara na sat ili više, kada izbacuje materijal i energiju u svemir. Spoljašnji prsten materijala pokazuje tragove ovih prošlih erupcija. Naučnici misle da je eksplozija nove 1.073 godine, proizvela taj prsten. Unutrašnji prsten je generisan od strane erupcija početkom 1.770. Optički podaci (crveno) na novoj kompozitnoj slici R Aqr pokazuje unutrašnji prsten. Spoljašnji prsten je duplo širi od unutrašnjeg prstena, ali je preslab da bi bio vidljiv na ovoj slici.

Astronomi su vršili posmatrana zvezde R Aqr sa Chandra teleskopom, tokom 2.000., 2.003. i 2005. godine, i primetili su promenu u izbačenim džetovima. Konkretno, balončići rentgenskih zraka se udaljavaju od zvezdanog para brzinama od oko 1,4 miliona i 1,9 miliona kilometara na sat.Last edited by Admin on Thu Jun 15, 2017 4:18 pm; edited 5 times in total

Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. Empty 01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017.

Post by Admin on Thu Jun 15, 2017 2:43 pm


MISTEROZNA KOSMIČKA EKSPLOZIJA ZBUNJUJE ASTRONOME

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. 019mukp

[justify]Chandra rentgenska opservatorija je otkrila tajanstveni bljesak rendgenskih zraka. Snimak je najdublja fotografija od svih ikada napravljenih rendgenskih snimaka. Ovaj izvor verovatno dolazi od neke vrste destruktivnih događaja, ali može i da se radi o nečemu sto naučnici nikada pre nisu videli.

Izvor rendgenskog zračenja se nalazi u području neba poznatom kao Chandra Deep Field-South (CDF-S) i ima izuzetna svojstva. Pre oktobra 2014. godine, ovaj izvor nije bio otkriven u rendgenskom području, ali je tada izbio i za nekoliko sati je postigao 1.000 puta jaču svetlost nego do tada. Posle otprilike jednog dana, izvor je potpuno izbledeo, ispod osetljivosti Chandre, tako da nije više mogao da bude posmatran.

Hiljade sati podataka Hablovih i Špicerovih svemirskih teleskopa, pomogli su da se utvrdi da je događaj verovatno došao iz slabe, male galaksije oko 10,7 milijardi svetlosnih godina udaljene od Zemlje. Na nekoliko minuta, izvor rendgenskog zračenja je proizveo hiljadu puta više energije nego sve zvezde zajedno u toj galaksiji.

Dve od tri glavne mogućnosti za objašnjenje izvora ovih rentgenskih zraka mogu da budu gama munje (GRB). GRB su eksplozije izazvane kolapsom masivne zvezde ili spajanjem neutronske zvezde sa drugom neutronskom zvezdom ili crnom rupom. Ako mlaz pokazuje prema Zemlji, onda je ova eksplozija zabeležena. Kako se mlaz širi, tako gubi energiju i stvara slabije, više izotropno zračenje na rendgenskim i drugim talasnim dužinama.

Moguća objašnjenja CDF-S rendgenskog izvora, je GRB koji nije usmeren prema Zemlji ili GRB koji se nalazi izvan male galaksije. Treća mogućnost da je crna rupa srednje veličine unistila belu patuljastu zvezdu.

Naučnici ni sa jednom od tih ideja nisu zadovoljni jer ne odgovaraju podacima. Ali opet, oni naglašavaju da su retko vidjeli neku od predloženih mogućnosti u stvarnim podacima, pa ih i ne razumeju kako treba.

Tajanstveni izvor rendgenskih zraka nije bio vidljiv ni u kojem drugom trenutku tokom dva i po meseca vremena dok je Chandra posmatrao CDF-S oblast, koja se proširila za vreme proteklih 17 godina. Štaviše, slični događaj još uvijek nje pronađen u Chandrinim posmatranjima drugih delova neba./justify]Za profesionalne astronome, stručni tekst se nalazi ovde:
https://drive.google.com/open?id=0B9j1appSg5mPdHUzOGdNQXczTFk
Last edited by Admin on Thu Jun 15, 2017 4:15 pm; edited 6 times in total

Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017. Empty Re: 01-CHANDRA - PICTURE OF THE WEEK - JUNI 2017.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum