01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Go down

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty Re: 01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Tue May 30, 2017 5:36 pm

29. maj 2017.

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Potw1722a


POSMATRANJE GALAKSIJE ŠTETOČINA

NASA / ESA Hubble svemirski teleskop je poznat po svojim zadivljujućim snimcima kosmosa. Na prvi pogled, ova slika nedelje izgleda kao da je drugačija, pokazujući samo zamagljenje zupčane šiljke, zamućenih i čudnih, išaranih boja - ali kada znate šta gledate, slike kao što je ova, nisu ništa manje zadivljujuće.

Snimak pokazuje daleku galaksiju - vidljivu kao mrljicu na donjem desnom uglu - kao da počinje da prolazi iza zvezde koja se nalazi bliže nama unutar Mlečnog puta. Ovo je događaj poznat kao tranzit. Zvezda ima naziv HD 107146, a nalazi se u sredini slike. Njen sjaj je blokiran na ovoj slici, kako bi se videlo njeno neposredno okruženje i slaba galaksija - položaj zvezde je označen zelenim krugom.
Koncentrisani narandžasti krug koji okružuje HD 107146 je cirkumstelarni disk - to je disk otpadaka koji kruži oko zvijezde. U slučaju HD 107146 vidimo disk spreda. Budući da ova zvijezda jako liči na naše Sunce, to je zanimljiv naučni cilj za proučavanje: njen okolni disk bi mogao da bude analogan asteroidima našeg Sunčevog sistema i Kuiperovom pojasu.

Detaljna studija ovog sistema je moguća zbog veoma daleke galaksije sa nadimkom Vermin Galaxy (Galaksija Štetočina), kako bi reflektovala smetnju prilikom prolaska zvezde ispred nje. Neobičan par je prvo promatran 2004. godine sa Hablovom Advanced Camera for Surveys, a zatim 2011. sa Hablovim Space Telescope Imaging Spectrograph. Poslednja slika je prikazana ovde, jer je galaksija započela svoj tranzit iza HD 107146. Galaksija neće biti potpuno pokrivena sve do 2020. godine, ali zanimljiva posmatranja mogu da se obave čak i dok je galaksija samo djelimično zasenjena. Svetlost iz galaksije prolazi kroz disk zvezde pre nego što dođe do naših teleskopa, omogućavajući nam da proučavamo osobine svetla i kako se ono menja, pa da tako donesemo zaključke o osobunama samog diska.


Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty Re: 01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Tue May 23, 2017 4:45 pm

22. maj 2017.

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Potw1721a


NADUVANI Sh2-308

NASA / ESA Habl svemirski teleskop još uvek ima nekoliko trikova u rukavu dok na svom zadatku istražuje univerzum. Kao prvo, u stanju je da slika dva susedna dela neba istovremeno. To radi koristeći dve različita kamere - jedna kamera je uperena na ciljni objekat, a druga na obližnji deo neba, tako da nove i potencijalno zanimljive oblasti kosmosa mogu da se posmatraju istovremeno (ova  zapažanja su poznata kao paralelna polja).

Ova slika prikazuje deo oblaka od gasa u obliku mehura, to je maglina pod nazivom Sh2-308, koja okružuje masivnu i nasilnu zvezdu pod nazivom EZ Canis Majoris. Slika je nastala koristeći zapažanja iz Hubble Advanced Camera for Survei, i paralelno polje povezano sa drugim pogledom na magline u produkciji širokougaone kamere Habl 3.

EZ Canis Majoris je poznata kao Wolf-Rayet zvezda, i jedna je od najsvetlijih zvezda te vrste. Njena spoljašnja opna od vodonika je potrošena, otkrivajući unutrašnje slojeve težih elemenata koji gore na svirepim temperaturama. Intenzivna radijacija koja se prosipa iz EZ Canis Majoris, formira guste zvezdane vetrove koji oblikuju materijal u blizini, vajaju ga i oduvavaju prema napolje.

Ovi procesi su oblikovali okolni gas u velikom balonu. Mehur magline proizveden od Wolf-Rajetove zvezde se sastoji od jonizovanog vodonika (HII), koji se često nalazi u međuzvezdanom prostoru. U ovom slučaju, to su spoljašnji slojevi vodonika od EZ Canis Majoris - mehura koji se naduvava od vetrova zračenja, koji dolaze iz centralne zvezde. Ivice ovih mehurova su nebulozne i tanke, kao što se može videti na ovoj slici.
Last edited by Admin on Tue May 30, 2017 5:51 pm; edited 2 times in total

Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty Re: 01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Mon May 15, 2017 5:51 pm

15. maj 2017.

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Potw1720a


RAK U LCD-u

Ova nova slika prikazuje maglinu Rak u svetlim neonskim bojama. Neobična slika je proizvedena kombinovanjem podataka iz teleskopa pokrivajući skoro čitav elektromagnetni spektar, od radio talasa do rendgenskih zraka. Very Large Array (VLA)je pružio informacije u radio talasima (obojeno crveno). NASA svemirski teleskop Spicer je napravio sliku u infracrvenoj oblasti (žuto). NASA / ESA Habl svemirski teleskop je napravio sliku u optičkim talasnim dužinama (zeleno). ESA XMM-Newton teleskop je posmatrao maglinu Rak u ultravioletnom (plavo) i Chandra rentgenska opservatorija od NASE je obezbedila podatke za rentgensko zračenje (ljubičasto).

Maglina Rak, koja se nalazi 6.500 svetlosnih godina udaljena od Zemlje u sazvežđu Bik, je rezultat eksplozije supernove koja je primećena od strane kineskih i drugih astronoma jos 1054. godine. U njegovom središtu se nalazi A Pulsar: super-gusta neutronska zvezda, koja se okrece svake 33 milisekunde, izbacujuci rotirajuće svetlosne zrake radio talasa i vidljivog svetla.

Oko pulsara se nalazi mesoviti materijal, neke je prvobitno izbačen iz zvezde pre nego što je postala supernova, a ostatak je izbačen tokom same eksplozije. Brzi vetrovi čestica odleteli su iz neutronske zvezde, dajuci energiju prašini i gasu oko njega. Ovi različiti slojevi i složenost magline se mogu posmatrati na svim talasnim dužinama svetlosti.Last edited by Admin on Tue May 30, 2017 5:52 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty Re: 01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Sat May 13, 2017 5:44 pm

08. MAJ 2017.

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Potw1719a

BLISKI SUSRET

Ova slika od NASA/ESA Hablovog svemirskog teleskopa pokazuje neobičnu galaksiju IRAS 06076-2139, koja se nalazi u sazvežđu Lepus (Zec). Wide Field Camera 3 (WFC3) i Advanced Camera for Surveys (ACS) su instrumenti koji posmatraju galaksiju sa udaljenosti od 500 miliona svetlosnih godina.

Ovaj posebni objekat se izdvaja iz mase drugih, time što je sastavljena od dve posebne galaksije koje se obilaze brzinom od oko 2 miliona kilometara na sat. Ova brzina je najverovatnije prevelika za njih da bi se spojile i formirale jednu galaksiju. Međutim, zbog malog rastojanja od samo oko 20.000 svetlosnih godina, galaksije će rastrgnuti jedna drugu silama gravitacije, dok obilaze jedna drugu i menjaju svoje strukture.

Takve galaktičke interakcije su uobičajen prizor za Habla i već duze vremena su polje istraživanja za astronome. Intrigantna ponašanja interakcije galaksija imaju različite oblike; galaktički kanibalizam, galaktičko uznemiravanje, pa čak i galaktički sudar. Sam Mlečni put će na kraju postati žrtva ovog drugog, spajanjem sa galaksijom Andromeda za oko 4,5 milijardi godina. Sudbina naše galaksije ne bi trebala da bude alarmantna: iako galaksije sadrze milijarde zvezda, razdaljine između pojedinih zvezda su toliko velike da će teško doći do bilo kakvih zvezdanih sudara.Last edited by Admin on Tue May 30, 2017 5:53 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty 01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Sat May 13, 2017 1:42 pm

01. MAJ 2017.

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Hubble1dij59


KOSMIČKA KONVERZACIJA

Ova slika od Hablove širokougaone kamere 3 (VFC3) pokazuje spiralnu galaksiju NGC 5917, možda najbolje poznatu po njenim zanimljivim interakcijama sa susednom galaksijom MCG-01-39-003 (koja se ovde ne vidi, ali se nalazi izvan donjeg desnog ugla slike).

Masa se često meša sa težinom, ali to su veoma različite stvari. Masa je suština objekta i nešto što uvek postoji, bez obzira na lokaciju. Ako letite do Meseca u uslovima niske gravitacije, vaša masa se nije ni malo promenila. Ono što se zapravo promenilo je vaša težina, jer je težina sila izazvana gravitacionim privlačenjem drugog masivnog tela. Gravitacija je "jezik" kojim predmeti sa masoom  jedni sa drugim "komuniciraju". Ljudi imaju manju težinu na Mesecu, ne zato što su izgubili telesnu masu, nego je masa Meseca mnogo manja nego na Zemlji, tako da je gavitaciona sila manja.

Razumevanje mase je od vitalnog značaja kada je u pitanju razumevanje zašto se objekti ponašaju tako kako se ponašaju u svemiru. Bez "govora" mase putem gravitacije, planete ne bi kružile oko Sunca i galaksije ne bi imale interakciju kao NGC 5917 sa svojim susedom. Galaktičke interakcije mogu da dovedu do veoma zanimljivih efekata, jer galaksije mogu da ukradu masu jedne od drugih, u obliku zvezda, prašine i gasa, mogu da iskrive i deformišu oblik druge galaksije, ili da izazovu ogromne talase novog formiranja zvezda. Ponekad, dve galaksije imaju tako snažnu interakciju, da se ona završi sudarom i potpunim spajanjem. Na žalost, tako je i NGC 5917 suđeno da se spoji sa svojim nebeskim susedom, što će se desiti daleko u budućnosti i mi nećemo moći da uživamo u tom spektaklu.Last edited by Admin on Tue May 30, 2017 5:53 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty Re: 01-MAJ 2017. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum