JPL - JET PROPULSION LABORATORY

Go down

JPL - JET PROPULSION LABORATORY Empty JPL - JET PROPULSION LABORATORY

Post by Admin on Mon Jun 29, 2015 5:13 am


JPL - JET PROPULSION LABORATORY Titel-jpluyr5u

Laboratorija za mlazni pogon (JPL) (engl. Jet Propulsion Laboratory) je istraživačka i razvojna ustanova finansirana iz budžeta SAD i Nase. Primarni zadatak ustanove je konstrukcija i operacija robotskih planetarnih sondi, mada se uključuje i u misije u Zemljinoj orbiti i misije vezane za astronomiju. Takođe je odgovorna za upravljanje Nasinom Mrežom dubokog svemira.[1][2][3][4]

JPL se danas nalazi na povrsini velicine 72 hektara u La Canada Flintridge, Kalifornija, ali oficijelna adresa glasi: 4800 Oak Grove Drive, Pasadena, CA 91109. U JPL su zaposleni oko 5.500 sluzbenika i nekoliko hiljada kod usluznih organizacija. Godine 2003. Budzet za JPL je iznosio skoro 1,4 milijardi US dolara.

Dana 31. januara 1958. godine, JPL je sa satelitom Explorer 1, startovao prvi USA satelit. Sezdesetih godina proslog veka, JPL je startovao prve svemirske sonde na Mesec (Ranger) i misije prema drugim planetama (Mariner). Dana 14. decembra 1962. godine, Mariner 2 je kao prva svemirska sonda proletela pored druge planete (Venera). Zatim slede 1975.  Viking sonde koje su trazile zivot na Marsu, 1977. Godine su startovali Voyager 1 i Voyager 2 prema spoljasnjim planetama. Oktobra 1998. Godine je startovana svemirska sonda Deep Space 1 sa Jonskim pogonom i drugim novim tehnologijama.

JPL je razvio takozvane JPL-Redoslede. To su specijalni kodirani redosledi, koji se, izmedju ostalog, koriste u svemirskim aplikacijama za merenje udaljenosti i sinhronizaciju, kao i skracivanje Spread-Spectrum-Signala. Osim toga JPL-Redosledi se koriste u globalnom pozicionom sistemu (GPS) za prenosenje kôda P/Y koji koristi vojska.

Sedamdesetih godina je JPL pokazao da je sa instrumentima na svemirskim sondama moguce sprovesti istrazivanja Zemlje, iz cega je iznikla misija „Seasat“. Laboratorija za mlazni pogon (JPL) (engl. Jet Propulsion Laboratory) je istraživačka i razvojna ustanova finansirana iz budžeta SAD i NASE. Primarni zadatak ustanove je konstrukcija i operacija robotskih planetarnih sondi, mada se uključuje i u misije u Zemljinoj orbiti i misije vezane za astronomiju. Takođe je odgovorna za upravljanje Nasinom Mrežom dubokog svemira.

Među trenutno aktivnim projektima u koje je JPL uključena ubrajaju se Cassini-Huygens misija na Saturn, Mars Exsploration Rovers (Spirit i Oportunity), Mars Reconnaissance Orbiter, misija Down prema Vesti i Ceresu i Svemirski Teleskop Spitzer. JPL takodje gradi instrumente za druge projekte, kao sto su, sirokougaona kamera i testira nove tehnologije za NASU, kao sto je Low-Density Supersonic Decelerator.
Dosadasnje misije JPL:
• Explorer 1 bis 5
• Mariner 1 bis 10
• Ranger 1 bis 9, Surveyor 1 bis 7
• Seasat
• Viking 1 und 2
• Voyager 1 und Voyager 2
• Galileo
• Magellan
• Die Mars Rover Pathfinder, Opportunity und Spirit
• Cassini
• Mars Science Laboratory
• Dawn

Sve misije JPL: Download pdf

Admin
Admin

Posts : 873
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum