16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Go down

16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty Re: 16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Wed Aug 22, 2018 9:43 pm

20. avgust 2018.

16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE Potw1834a


HABL DOPRINOSI CRTANJU SLIKE NASTAJUĆEG UNIVERZUMA

Hubble slika dubokog svemira (Deep Field) iz 1995. godine je dozvolila astronomima prvi pogled u rani univerzum. Ova prva slika kasnije je 2004. godine dopunjena još dubljim osvrtom, (Ultra Deep Field). Obe slike su napravljene sa vidljivim svetlom, onako kako ljudske oči vide svemir. Međutim, astronomi su takođe zainteresovani za mnoge oblike nevidljivog svetla u univerzumu. Dakle, Ultra Deep Field je kasnije posmatran i u infracrvenom i ultravioletnom svetlu, omogućavajući naučnicima da saznaju još više o univerzumu i da se još više osvrnu na svoju istoriju.

Manje je poznato da ove čuvene duboke slike, nisu bile jedine koje je napravio Hablov svemirski teleskop. Hable je takođe suštinski deo programa GOODS (The Great Observatories Origins Deep Survey), koji ujedinjuje izuzetno duboka posmatranja nekoliko svemirskih teleskopa: Spitzer i Chandra; Herschel i XMM-Newton; i - Habl.

Ove opservatorije zajedno posmatraju dve mrlje na nebu, GOODS North i polja GOODS South, sa ciljem da ih prouče na što više različitih talasnih dužina. Nova slika ovde prikazuje deo GOODS North oblast; pored postojećih podataka uključuje i nove Hablove podatke na ultravioletnim talasnim dužinama. Zbog toga što Zemljina atmosfera filtrira najviše ultravioletnog svetla, ova posmatranja mogu da se ostvare samo iz svemira.

Program posmatranja, pod nazivom Hubble Deep UV (HDUV) Legacy Survey, iskoristio je ultravioletnu viziju Hablove širokougaone kamere 3. Ova studija proširuje i gradi na prethodnim podacima Hablove multi-talasne dužine u CANDELS-Deep (Cosmic Assembly Near-infrared Deep Extragalactic Legacy Survey), koja se nalazi u centralnom delu polja GOODS (Deep Observatories Origins Deep Survey). Ovaj mozaik je 14 puta veći od površine Hablovog Ultraviolet Ultra Deep Field iz 2014. godine.Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty Re: 16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Sun Aug 19, 2018 1:39 am

13. avgust 2018.

16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE Potw1833a


GALAKTIČKA RIZNICA BLAGA

Mnoge galaksije se nalaze na ovoj spektakularnoj Hablovoj slici. Šareni spiralni kraci se prostiru u svim pravcima, i mutne eliptične galaksije su rasute na ekranu kao sjajne mrlje na nebu. Svaka prepoznatljiva galaksija sadrži nebrojeno mnogo zvezda. Nekoliko zvezda blistavo sjaje u prednjem planu, dok masivno galaktičko jato zauzima centar slike. Jato galaksija je ogromna grupa potencijalno hiljada galaksija, koje drži uz neumorna sila gravitacije.

Galaktička jata su jedna od najinteresantnijih objekata u svemiru. To su čvorovi kosmičke mreže koja prožima čitav univerzum. Njihovo istraživanje znači da proučavanje strukture materije na najvišim nivoima. Galaktička jata nisu samo idealni objekti za proučavanje tamne materije i tamne energije, već omogućavaju i istraživanje galaksija koje su još udaljenije. Njihova ogromna gravitaciona sila uzrokuje savijanje prostora oko njih, što znači da se ponašaju kao džinovska sočiva. Svetlost galaksija u pozadini je difraktovana i pojačana dok prolazi pored galaktičke grupe. Ovo omogućava astronomima uvid u udaljen - a time i mlad - univerzum.Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty 16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Admin on Thu Aug 09, 2018 4:19 pm

06. avgust 2018.

16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE Potw1832a


CRVENO OKO KUGLASTOG ZVEZDANOG JATA

Na ovoj slici možete da vidite šarena kuglasta jata sa kataloskim nazivom NGC 2108. Globalno jato se nalazi unutar Velikog Magelanovog oblaka u pravcu sazvezdja Dorado (Zlatna riba). Najvažnija karakteristika ovog globularnog jata je sjajna, rubin-crvena-tačka odmah levo od centra. Ono što izgleda kao budno oko velikog jata je u stvari karbonska zvezda. Ovakve zvezde su gotovo uvek hladni crveni giganti sa atmosferama koje, za razliku od našeg Sunca, sadrže više ugljenika od kiseonika. U spoljašnjem atmosferskom sloju zvezde, kombinacija ovih elemenata stvara ugljen monoksid sve dok ne ponestane raspoloživ kiseonik. Atomi ugljenika su tada slobodni da formiraju različita druga ugljenikova jedinjenja, na primer, C2, CH, CN, C3 i SiC2. Ova jedinjenja razbijaju plavo svetlo unutar zvezde tako da neometano prolazi crvena svetlost i zvezda sija crvenom bojom.

Kuglasto zvezdano jato NGC 2108 se nalazi na oko 150.000 svetlosnih godina od našeg solarnog sistema. Veliki Magelanov oblak je jedna od nekoliko satelitskih galaksija našeg Mlečnog puta. Dva Magelanova oblaka ne mogu da se posmatraju iz centralne Evrope jer su predaleko na jugu, ispod horizonta.
Admin
Admin

Posts : 870
Join date : 2015-04-28

https://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE Empty Re: 16-AVGUSST 2018. HABLOVA SLIKA NEDELJE

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum