2018 - 27. NEDELJA. - 52. NEDELJA

Post new topic   Reply to topic

Go down

Re: 2018 - 27. NEDELJA. - 52. NEDELJA

Post by Admin Yesterday at 5:32 pm


29. NEDELJA 2018.

[You must be registered and logged in to see this image.]

BOEING I SPACEX SE BORE SA REGULATORNIM HAOSOM NASE
2014. godine, NASA je dodelila dva ugovora za razvoj svemirskih brodova za transport američkih astronauta bez ruskih raketa na Internacionalnu Svemirsku Stanicu (ISS). 4,2 milijarde američkih dolara je otišlo u Boeing, dodatnih 2,6 milijardi na SpaceX, da do kraja 2017. godine zavrse svoje svemirske brodove. Americka vlada je sa Federalnim uredom za reviziju, u aprilu došla do zaključka da to treba da bude do 2020. godine. U sredu je organ dostavio završni izvještaj. Ambiciozni raspored Boinga i SpaceX-a je samo jedan razlog za kašnjenja. Već u rezimeu na prvoj stranici izveštaja praktikuje se oštra kritika sertifikacione prakse NASA. Ona nije u mogućnosti da jasno objasni ili dokumentuje svoju spremnost na rizik.

Svaka pod-kancelarija NASA, koja potvrđuje različite aspekte svemirskih brodova, ima svoje standarde sigurnosti. Izveštaj ispituje samo delimičan aspekt NASINE birokratije. Nakon što su uništili dva svemirska broda sa posadom na brodu tokom 135 poletanja, novi svemirski brodovi moraju da prevaziđu ove standarde. Statistički modeli izračunavaju koliko je visok rizik od gubitka posade. Verovatnoća sudara sa svemirskim otpadom igra glavnu ulogu. Ali matematički model za kosmički otpad postoji u dve verzije nakon što je obnovljen 2014., sada ima strožije zahteve. Sada se smatra da nece svaki sudar sa većim komadima otpada odmah da bude smrtonosan. Obe kompanije imaju planove za vanredne situacije kako bi ublažili posledice. Međutim, samo jedna od četiri pod-agencije NASE koja izdaje sertifikat agencije, uopšte uzima ove planove u obzir.

Na kraju, agencijska sertifikacija zahteva maksimalni gubitak od 1: 150 posade i koristi noviji model svemirskog otpada. Programska kancelarija, sa druge strane, prihvata samo rizik od 1: 270, ali prema starim modelima otpada. Službenik za ugovaranje, koji je direktno povezan sa Boeingom i SpaceX-om, zahteva opasnost od 1:270 - ali koristi stari star model za procenu Boeinga i novi za SpaceX-a. Službenik za bezbednost i sigurnost misije Programa koristi novi model i ograničenje računarskog rizika od 1: 200 za sertifikaciju.

To ne znači samo da NASA u celini ne može da kaze, koji nivo sigurnosti ispunjava svemirske brodove, nego cak ni same kompanije ne znaju koje standarde trebaju da uzmu u obzir za gradnju svojih svemirskih brodova. Izveštaj Americke vlade jasno pokazuje da birokratski zahtevi za kompanije čine veliki deo kašnjenja u programima. Svaki dodatni zahtev za transparentnost i dokumentaciju, ide ruku pod ruku sa velikim brojem dodatnih radova za preduzeća u poređenju sa istim radnim koracima pod normalnim uslovima zaposlenosti.

Ali, ne žale se samo kompanije na teret birokratije, već i zaposleni u NASI se plaše da će ih u naredne dve godine preplaviti radnim opterećenjem. Od 89 aspekata vezanih za bezbednost, Boeing je dobio dva sertifikovana, SpaceX, jos ni jedan. Jednostavno nema dovoljno vremena i resursa za veliki broj aplikacija i dokumenata koje treba proceniti kako bi se potvrdili preostali sigurnosni aspekti. Ovo još nije uključeno u procjenu rasporeda vremenskog plana.

Admin
Admin

Posts : 825
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2018 - 27. NEDELJA. - 52. NEDELJA

Post by Admin on Tue Jul 10, 2018 8:28 pm


28. NEDELJA 2018.

[You must be registered and logged in to see this image.]

MUSKOVA MINI PODMORNICA NA TAJLANDU
SpaceX- und Tesla-Chef Elon Musk hat persönlich ein Mini-U-Boot als Hilfe bei der Rettung der in einer thailändischen Höhle eingeschlossenen Kinder geliefert. Die Reaktionen im Internet waren unterschiedlich – obwohl gelobt von einigen, geriet der Unternehmer auch oft unter Kritik.
„Gerade von Höhle Drei zurückgekommen. Das Mini-U-Boot ist bereit, wenn nötig. Es ist aus Raketenteilen gebaut und ‚Wild Boar‘ (dt. Wildschwein) nach der Kinderfußballmannschaft benannt. Ich lasse es hier, falls es in Zukunft nützlich sein könnte. Thailand ist so schön“, schrieb Musk in seinem Twitter.
Die Tests des U-Boots führte Musk in einem Pool in Los Angeles mit einer Tauchergruppe durch. Ihm zufolge arbeitet er ständig mit Speläologen zusammen und entwickelt mehrere Geräte zur Rettung von Kindern.

Einige Nutzer behaupteten jedoch, Musks neue Erfindung sei nicht genügend getestet. Einer schrieb, Proben in einem Schwimmbecken würden nicht reichen, um solch eine große Operation durchzuführen. Andere warfen ihm die Ausnutzung des Vorfalls für PR-Zwecke vor. Die meisten Menschen haben sich jedoch für den Unternehmer eingesetzt.

Zwölf Jungen im Alter zwischen elf und 16 Jahren und ihr Trainer saßen seit dem 23. Juni in einer Höhle im Norden von Thailand fest. Wassermassen hatten ihnen den Rückweg abgeschnitten. Britische Taucher hatten die Gruppe zu Wochenbeginn nach zehntägiger Suche entdeckt.

Admin
Admin

Posts : 825
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

2018 - 27. NEDELJA. - 52. NEDELJA

Post by Admin on Fri Jul 06, 2018 3:39 pm


27. NEDELJA 2018.

[You must be registered and logged in to see this image.]

LJUBAZNI ROBOT CIMON ZA ISS
Falcon 9 je proslog petka startovao sa kapsulom "Dragon" u kojoj su ukupno 2.700 kilograma hrane i materijal za naucne eksperimente na ISS stanici. Na brodu se nalazio i mali pomocnik za nemackog astronauta Aleksandra Gersta, koji je trenutno komandant na ISS. U ponedeljak ujutru je teretna raketa stigla do ISS i istovarila korisni teret, a sa njim i robota "Cimon" (Crew Interactive Mobile Companion) - "interaktivnog pomocnika posade". Robot ima velicinu medicinke i moze na svom ekranu da pokazuje raspolozenja. Posto se najcesce smesi, vazi za veoma ljubaznog robota. Njegov zadatak je da pomaze nemackom astronautu prilikom vrsenja eksperimenta. On moze da leti sa jednom vrstom propelera, moze da razgovara sa posadom i da dokumentuje eksperimente. Poneo je i omiljenu muziku Aleksandra Gersta. Ovog interaktivnog asistenta je po nalogu Nemackog centra za vazduhoplovstvo - DLR, izgradio Airbus, a vestacku inteligenciju je dodao IBM.

Admin
Admin

Posts : 825
Join date : 2015-04-28

View user profile http://astronomy-online.forumotion.com

Back to top Go down

Re: 2018 - 27. NEDELJA. - 52. NEDELJA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You can reply to topics in this forum